
BRITISH SIGN AND GRAPHICS ASSOCIATION (BSGA) 

 

STATEMEMNT TO INQUIRY  

 

INSPECTOR’S ISSUES AND QUESTIONS 8 

 

POLICY CDH09 AND SUPPORTING TEXT 

 

1. The BSGA made substantive comments on the Submission Draft  of 

the Barnet Local Plan on 28 June 2021. The objections made are partly 

satisfied by the Council’s Proposed Modifications. But our 

substantive objections remain as stated to paragraphs 6.34.4. 

 

2. In paragraph 6.34.6, the Council has accepted much of our 

suggested changes with regard to estate agents’ boards. However, 

they have not included the commitment we requested to provide 

guidance on acceptable alternative advertising. The assumption 

from their proposed text would be that no estate agents’ boards 

will be permitted at all if a Regulation 7 Direction is applied 

for and approved. This would be contrary to the Human Rights Act 

(right to advertise). We therefore consider it essential that the 

Council should provide a policy with a commitment to provide advice 

on suitable alternative advertising (after appropriate 

consultation). We therefore ask that our suggested amendment be 

included in full, including the commitment to provide advice on 

alternative acceptable advertising and consultation thereon. 

 

3. The new paragraph proposed as 6.34.4A is partly incorrect and 

mostly simply confusing. It is not true that “most advertisements 

on land directly facing motorways and trunk roads require the 

express consent from the relevant LPA”. Whether an advertisement 

requires express consent is not related to its proximity to any 

trunk road (which term includes motorways). The 2007 Regulations 

state clearly which advertisements do, and do not, require express 

consent. Proximity to, or visibility from, a trunk road is never 

a relevant consideration. There are probably hundreds of thousands 

of businesses with advertising visible from a trunk road but which 

does not require express consent. 

 

The proposed new paragraph also refers to “trunk roads” and 

“motorways” and “the Strategic Road Network” without further 

definition. The 2007 Regulations (Regulation 13(1)(c)) requires 

consultation with “the Secretary of State for Transport” where a 

grant of consent may affect persons using any “trunk road”. Whilst 

National Highways are now delegated this responsibility from SST, 

how does this affect roads which are not “trunk roads” as defined 

in the Highways Act 1980? Does the “Strategic Highway Network” 

include only “trunk roads”, as so defined? And what about 

consultation with other highway authorities (ie TfL and the 

Council’s own Highways Department)? These too are required to be 

consulted in certain circumstances (again as required by Regulation 



13).  

 

In all, we consider that the addition of this paragraph adds nothing 

of value and is partly wrong and partly confusing and misleading. 

For example, the landlord’s consent is a requirement for the lawful 

display of all advertisements, whether or not they require express 

consent (the Standard Conditions in Schedule 2 to the Regulations). 

To mention it in apparently direct connection only with signs 

visible from a trunk road etc is again totally misleading. We 

consider that the proposed paragraph 6.34.4A should be entirely 

deleted. 

 

4. Paragraph 6.34.7 is objectionable simply because it attempts 

to add the weight of a Local Plan to an SPD which is not even available 

for comment and which will not be subject to independent scrutiny 

like a Local Plan. We would draw attention to PPG ID 

18b-029-20140306: 

 

 “A local plan does not have to contain advertisement policies. 

 If such policies are considered necessary to protect the 

 unique character of a particular area, these should be 

 evidence-based.” 

 

This effectively advises that a general “approach” (as in 6.34.7) 

to advertising is not appropriate. It follows the requirements of 

the Regulations to have regard only to amenity and public safety. 

No advertisement may be rejected solely because it is contrary to 

any local (or national) policy or guidance. The only “approach” 

permitted by law is that of the consideration of amenity and public 

safety. Additional guidance should be restricted to “the unique 

character of a particular area” and should be “evidence-based”. 

We therefore consider that the last sentence of paragraph 6.34.7 

should be entirely deleted. 


